Stal Assendelft

harddraverijvereniging

Get Adobe Flash player

Kortebaan Twitter

Historie

GESCHIEDENIS:
De paardensport in de Zaanstreek is laat op gang gekomen. Dit kwam mede door de door de overheid opgelegde beperkingen: men mocht bepaalde wegen niet berijden. Bruggen werden daarbij smal gehouden om paarden en karren te weren. Mede hierdoor werden de eerste paardenrennen in de Zaanstreek op het ijs gereden. Aan het einde van de 18e eeuw werden er op de Achterzaan aangespannen wedstrijden gehouden. Sinds 1845 zijn er te Zaandam jaarlijks draverijen over de weg georganiseerd. In 1902 werd de Zaandamsche Harddraverij opgericht. Jarenlang werd er gedraafd op de Stationstraat. De afzetting was met touwen. Vooral het wedden op paarden bracht toen al veel toeschouwers op de been uit het hele land.

Vlak na de de Tweede Wereldoorlog werd er ook al gedraafd in Assendelft op het Zaandammer Pad. Ook waren er kermisdraverijen in Krommenie en Wormerveer.

Helaas werd eind jaren '70 de Zaandamsche, inmiddels Zaansche Harddraverij Vereniging, een zogenaamd "slapend lid" van de Kortebaan Bond. Er werden gezien de kosten geen draverijen meer georganiseerd onder  auspiciën van de Nederlandse Draf- en Rensport. Er werden nog wel zogenaamde "wilde draverijen" gehouden op de Vinhenstraat te Zaandam.

En dan is het 1987. Rotary Zaanstad, opgericht in 1985, zoekt een manier om geld in te zamelen om Goede Doelen te ondersteunen. Klaas Bootsman (Boko) geeft een advies: "probeer een kortebaan-draverij te organiseren!". Er wordt contact gezocht met dhr. Duits, voormalig voorzitter van de "slapende", inmiddels Zaansche Harddraverij geheten vereniging. En wel via contacten met de NDR lukt het om in Zaandam in 1987 op de Drs. Martin Luther Kingweg voor het eerst weer een reguliere competitie te organiseren. Deze Zaanse Harddraverij is in de jaren daarna in Assendelft voortgezet. Zie verder de artikelen op deze website onder "Harddraverij A'delft".

Bovenstaande tekst: Piet van Assema

In een brief van oud-bestuurslid N. Kerssens van de "Assendelftse Harddraverijvereniging Vooruit" (1947 - 1948 - 1949) welke hij schreef op 28-02-1988 staan herinneringen aan de vroegere harddraverij in 1947. Deze draverij werd gehouden op het voormalige Zaandammer Pad (nu Zaandammerweg). Het bestuur van deze Assendelftse vereniging bestond uit 11 personen: Cor Brinkman (voorzitter), Jan Huigen (penningmeester), Jaap Houwertjes (secretaris), Cor Kramer, Dirk Dekker, Jb Veenboer, N. Kerssens, Niek Vrouwe, Arie de Boer (bil), Jan Stein en Piet Stein.

Er werd besloten om de eerste wedstrijd in 1947, te houden op 3e Pinksterdag. De financiering van de kortebaan werd mogelijk door obligaties uit te geven. Deze dag en ook de locatie bleken een "miskleun" te zijn. Het was redelijk weer maar er was weinig publiek. De entree-controle was niet te doen voor de organisatie: "zo lek als een zeef". Hierdoor werd het een financiële flop. Er verschenen 17 paarden aan de start en de eerste prijs werd gewonnen door Jan de Vlieger uit Nieuw-Vennep. Na de wedstrijd reed mevrouw Brinkman een ererondje met de Vlieger over de baan. De Vliegers groot landbouwbedrijf deed al het paardenwerk in die tijd met de harddravers van de Vlieger. 'S avonds was er voor het bestuur een groot diner in Huis Assumburg. Het bestuur moest daar achter de ober aan omdat "bil" zijn halve kip niet gekregen had.

De bestuursvergaderingen van de Assendelftse Harddraverijvereniging Vooruit werden altijd gehouden in Cafe de Prins van "Kuiper". Na een paar jaar kwamen de financiële problemen. De vereniging was niet in staat om de obligaties terug te betalen. Tot leedwezen van velen werd de vereniging in 1949 ontbonden. De resterende kasinhoud werd geschonken aan de jaarlijkse uitgaansdag voor de bejaarden in Assendelft.

Klik HIER voor de volledige, handgeschreven en moeilijk te ontcijferen brief, van toenmalig bestuurslid N. Kerssens.

Meemaken, erbij zijn....